torsdag 12 juni 2014

Fredriksborgs fästning

Idag tog morfar med oss på en tur med bilen. Stenslätten där färjorna mot Rindö går var målet men straxt innan bryggan såg jag vägkylten mot Fredriksborgs fästning. Det blev en tur upp till denna historiska plats. En borg som byggdes under 1700-talet och som byggdes upp för att skydda Stockholm efter rysshärjningarna 1719.

Det var en rolig utflykt från barnen. Även om Simon blev mer än lovligt sur för att han inte fick kasta sten i vattnet vid stenslätten :-) Det hade han sett fram emot... och då är det bara det som gäller. Han har ett jäkla humör den grabben. Undrar så vem han har fått det ifrån. Samuel var rädd för myrorna men kom över det. Morfar och jag fotograferade vilt och några av bilderna kommer här:




















Lite fakta från Wikipedia:
"Fredriksborgs fästning är en befästningsanläggning i Värmdö kommun vid Oxdjupet, inloppet till Stockholm. Fästningen bestod av torn, strandverk och kringbyggnader. Anläggningen ingick i försvaret som byggdes upp i Stockholms skärgård för att skydda Stockholm efter rysshärjningarna utmed ostkusten 1719.
Befästningarna, som blev färdiga redan 1735, kallades Fredriksborgs fästning efter kungFredrik I och ansågs då vara Europas starkaste fästning. Under 1800-talet förföll Fredriksborg och fästningen ersattes av Vaxholms kastell. Mittemot Fredriksborgs fästning uppfördes under åren 1870-1877 Oskar-Fredriksborg. Byggnaderna för Fredriksborgs fästning förvaltas av Statens fastighetsverk och är ett statligt byggnadsminne.

Den första borgen
År 1710 föreslog fortifikationsmajoren Gabriel Cronstedt att på Värmdön invid Oxdjupet skulle byggas en lägre liggande redutt eller ett s.k. vattenbatteri för 4 st. 24-pundiga kanoner och en redutt "uppe på Värmdö". Syftet var att skydda inloppet till Stockholm. Dessa befästningar, som utstakades något norr om de nuvarande, byggdes under de följande åren, och 1719 byggdes vid övre redutten ett retranchemang (nedtagning) av kvistiga trän. Samtliga verk förstärktes 1720-1722 i samband med Rysshärjningarna. 

 Den andra borgen
I samband med freden efter Stora nordiska kriget 1721 gjordes en översyn över rikets försvar. Man beslöt då att förstärka skyddet vid Oxdjupet. Enligt ständernas beslut 1723 påbörjades där 1724 arbeten med en större permanent befästning under Cronstedts ledning i enlighet med av general-kvartermästaren Axel Löwen utarbetade ritningar.
Tornet
Högst upp på en platå 40 meter över vattnet placerade Löwen ett kolossalt, murat och med gevärs- och kanongalleri utrustat torn, ursprungligen i fyra våningar. Anläggningen är omgiven av enstormgrav och byggnaden nåddes enbart via en vindbrygga vars maskinerei fortfarande är bevarat i originalskick.
Befästningen rymde 40 kanoner och hade förläggningsmöjligheter för 2000 man, en siffra som idag anses vara orealistisk hög.[1] I byggnaden fanns eldstäder och en brunn i händelse av en belägring. I byggnadens kärna förvarades krut och ammunition. Runt kärnan fanns logementen som värmdes med fyra öppna spisar.
Tornkonstruktioner användes ofta på kustfästningar vid denna tid. Tornet gav artilleriet bättre skydd och en högre eldkoncentration genom att kanonerna på olika våningsplan kunde riktas mot ett och samma mål. Samtidigt minskade dock möjligheterna till bestrykade eld.[2] Att kanonerna placerades inomhus vållade problem med krutrök. Det löste Axel Löwen genom höga takvalv med ventilationsöppningar. Tornet skulle försvara strandbatteriet från fientligt anfall landvägen "bakifrån".
I slutet av 1700-talet användes Fredriksborgs torn som en länk i en optik telegraflinje som fanns uppe på taket. Dagens optiska telegraf är en rekonstruktion.[3] 
Strandbatteriet
Vid stranden lades ett strandbatteri, bestående av en svag vinklad länga mellan två högre byggnader, en så kalladkaponjär: den norra med tre och den södra med två våningar. Båda takbatterier hade en murklädd dubbel tenaljmellan kaponjärerna och längst ned ett murklätt vattenbatteri med ingångsport, corps de garde och stentrappor flankerade av två hjälmklädda byster. Strandbatteriet förfogade över 41 kanoner. Idag är bara den norra kaponjärern bevarad.
I fredstid tjänstgjorde drygt 20 man i besättningen och i krigstider fanns här cirka 150 man. Befäl och manskap hade tidigare inkvarterats i baracker, men vid 1750-talets slut restes en kasernbyggnad enligt Carl Hårlemans ritningar strax ovanför strandbatteriet, en byggnad som fortfarande finns bevarad.
Befästningsarbetena i Stockholms skärgård hade avstannat efter 1740 och på grund av eftersatt underhåll tvingades man på 1770-talet till omfattande reparations- och underhållsarbeten på fästningen. 
Borgen förlorar sin betydelse 
Enligt 1822 års bestämmelser för Sveriges fasta försvar skulle förslag uppgöras till tornets demolerande, men de övriga verkens förstärkande; och 1826 års sjöförsvarskommitté ansåg också, att tornet, "denna vackra architecture pièce", ej hade något militäriskt ändamål, varför det borde raseras och segelledens försvar i stället anförtros åt en av strandbefästningarna.
Ett par år senare började man försänka Oxdjupet, och härmed var Fredriksborgs öde beseglat. Dessförinnan hade emellertid fästningen börjat förfalla. Begärda reparationsmedel beviljades inte, och 1826 hotade kaponjärerna att falla i ruiner. Den södra kaponjären revs 1838-39.
Tornets koppartak togs ned på 1840-talet och på 1850- och 60-talen bröts den huggna sandstenen i yttermurarna loss för att användas i resandet av Vaxholms kastell. Sedermera iståndsattes norra kaponjären och användes till kasern för arbetare, men tornet, som mestadels använts till krutmagasin, fick förfalla; slutligen revs dess översta del, och 1871 bortforslades allt vad som återstod av sandstensklädnaden för att användas vid byggandet av en annan befästning, Oskar-Fredriksborg på sundets andra strand, på Rindön.
Tornets tak har renoverats på senare år, likaså takers utkik och den optiska signalanläggningen. Kring entrésidan har murverket rekonstruerats medan stora dela av den övriga yttermuren är svårt skadad. 
Från Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fredriksborgs_f%C3%A4stning

Lite bilder från artikeln på Wikipedia:









Numer är Fredriksborg ett hotel i vacker miljö. http://www.fredriksborghotel.se/
I kalendern ser jag att ett av mina svenska favoritband ska spela där i augusti, närmare bestämt Weeping Willows :-)

Weeping Willows till Fredriksborg
Weeping Willows har gjort sig kända för sina tankfulla, känslosamma låtar, starkt präglade av frontmannen Magnus Carlsons röst.
Några av deras mest framgångsrika låtar är "Tuch Me" och "Blue and Alone". Nyligen släpptes det mycket efterlängtade albumet The Time Has Come med helt nyskrivet material.
Den 10 augusti gästar Weeping Willows Fredriksborg. Spelningen kommer att ske i vår trädgård med en strålande utsikt över Oxdjupet i bakgrunden. 
Biljetterna kostar 250:-/person (observera att det på ticnet tillkommer serviceavgift) och går att köpa hos oss på Fredriksborg Hotell & Restaurang, antingen i receptionen, via telefon (08-541 380 50) eller via mail(info@fredriksborghotel.se). Det går även bra att köpa biljetter via Ticnet. Biljetterna gäller ståplats då vi har ett begränsat antal sittplatser. 
Spelningen startar 19.30 och insläpp sker från 17.00. Spelningen är runt två timmar lång exklusive 30 minuters paus. Det kommer finnas mat och dryck att köpa på plats på Fredriksborg. 
Varmt välkomna!




 

Inga kommentarer: