söndag 4 maj 2014

Nya oväntade rön om autism


http://www.dn.se/nyheter/sverige/karin-bojs-dags-att-hitta-miljon-som-orsakar-autism/

Idag kan vi läsa om autsim. En stor studie har gjorts på barn födda 1982-2006:

"Forskarna har hämtat data om alla svenska barn födda mellan 1982 och 2006 ur nationella hälso- och sjukvårdsregister. Av dessa hade 14 516 diagnosticerats med autismspektrumstörning. I analysen jämfördes par av familjemedlemmar: en- och tvåäggstvillingar, syskon, halvsyskon och kusiner.
Fortfarande vet man alltså inte exakt vad som orsakar autism, men det är tydligt att förklaringen vad gäller miljöfaktorer snarare ligger i exempelvis infektioner under fostertiden, komplikationer vid förlossningen eller mammans medicinering under graviditeten, än exempelvis matvanor och socioekonomisk situation som delas med syskon.
– Orsaken till autism är fortfarande ett mysterium, men nu kan vi säga var andra forskare helst ska söka vidare. Vi kan säga: leta först här, säger Sven Sandin.
Huvudförfattaren Avi Reichenberg vid Mount Sinais forskningscenter för autism och Kings college, förklarar i en kommentar att resultaten är mycket överraskande.
– Vi hade inte väntat oss att miljöfaktorerna skulle ha så stor betydelse för autism. Forskningen har på senare tid fokuserat på gener men det står nu klart att det behövs mycket mer forskning för att identifiera exakt vilka dessa miljöfaktorer är."

"Antalet barn och ungdomar som diagnosticeras med någon typ av autismspektrumstörning har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Misstankar har på senare år riktats både mot ett ökande antal provrörsbefruktningar och mot att många skaffar barn vid hög ålder.
Den nya studien tyder dock inte på att dessa faktorer själva skulle kunna förklara ökningen.
– De kan vara bidragande, men det gäller även många andra saker, säger Sven Sandin."

Det är bra att det forskas inom autism och NPF-diagnoser. Sen kanske det inte går att få alla svar om varför eller hur dessa diagnoser uppstår i alla lägen men ju mer vi vet, desto bättre är det!!

Inga kommentarer: